logo

183 zemlje dale mnogobrojna obećanja uoči pariške konferencije

Sto osamdeset tri zemlje su dale brojčana obećanja u vezi sa smanjenjem ispuštanja stakleničkih plinova uoči početka pariške konferencije o klimi, "što je velik uspjeh", rekao je u subotu njezin domaćin Laurent Fabius, 48 sati prije početka COP21.

Te preuzete obveze "odnose se na gotovo 95 posto svjetskih emisija. To je nečuveno, to je jedan od prvih pokazatelja uspjeha Pariza", dodao je francuski ministar vanjskih poslova na tiskovnoj konferenciji pošto je Christiani Figueres, UN-ovoj čelnici za klimu, uručio ključeve konferencijskog centra u Bourgetu, blizu Pariza, u kojemu će se održavati COP.

Ti doprinosi "još nisu savršeni" budući da "još ne omogućuju da idemo" prema ograničavanju zatopljenja za "2 ili 1,5 stupanj". No "udaljuju nas od opasnosti porasta od 5 do 6 stupnjeva" u slučaju "nedjelovanja", istaknuo je Fabius.

Predstavnici 195 zemalja pokušat će se na konferenciji dogovoriti da se zagrijavanje planeta ograniči na 2 Celzijeva stupnja. Znanstvenici upozoravaju da bi se porastom temperature iznad te granice pogoršalo postojeće stanje (porast razine mora, otapanje leda, izumiranje vrsta).

Dogovor postignut na konferenciji mora omogućiti provedbu "procesa stalnih poboljšanja i jačanja napora",  rekla je Figueres.

Izrazila je želju da se utvrdi "protokol za provjeru koji bi prihvatile sve zemlje".

Odgovarajući na pitanje o obvezujućoj naravi dogovora koji se želi postići u Parizu, rekla je da će on obuhvatiti "različite elemente, različite obvezujuće naravi".

Pravna narav budućeg pariškog dogovora jedna je od točaka o kojima će raspravljati.

Fabius je usto podsjetio da bi bilo "uzaludno misliti da se u dogovoru (...)  može odrediti jedinstvena cijena ugljikova dioksida".

"Možda će se, ako strane to ocijene korisnim, spomenuti to veoma važno pitanje cijene ugljikova dioksida. No očito je da postoje razlike između regija i tehnika", kazao je.

Nekoliko znanstvenih studija predviđa da će do sada dana obećanja o smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova u najboljem slučaju zadržati svjetsko povećanje temperature do 2100. negdje između 2,7 do 3 ili čak 3,5 stupnja iznad predindustrijskih vremena, a to je daleko iznad dogovorene granice od 2 stupnja.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS