logo

Crno nam se piše

Emisija Otvoreno (HRT), emitirana 03.11.2014. na dan zatvaranja prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu u potpunosti razotkriva načelan stav vodeće oporbene stranke.

U svrhu otklanjanja mogućih nesporazuma, emisija Otvoreno (HRT), emitirana 03.11.2014. na dan zatvaranja prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu
(http://www.azu.hr/…/Prvo-javno-…/Rezultati-javnog-nadmetanja)
u potpunosti razotkriva načelan stav vodeće oporbene stranke (i lako moguće predvodnice pobjedničke koalicije) o jadranskom bušenju nafte i plina:

Darko Horvat - predsjednik Odbora za zaštitu okoliša, enetgetiku i rudarstvo HDZ-a:
(08:57) Mi jesmo za istraživanje, istražiti Jadran treba, ali moramo biti svjesni toga da je ovo jedna brzopleta procedura u kojoj nije izrađena strateška procjena odnosno studija utjecaja na okoliš
(22:45) Dakle, opet ću ponoviti naš stav: Istraživanje DA, a eksploatacija na način i onda kad ustanovimo što i koliko imamo.
(35:11) ...ali ću se tu sada složiti sa kolegicom iz Agencije koja veli: 'Bez fosilnih goriva i bez temeljne energetike, nemoguće je stvoriti pretpostavke i regulacijske mehanizme da bismo uveli obnovljive izvore.
(38:01) Bez konkurentnog energenta nema konkurentnog gospodarstva. I podsjetit ću samo hrvatsku javnost na jednu činjenicu: Ne tako davno, hrvatska kompanija INA crpila je iz Jadrana 2,8 milijardi...
(38:19) Danas, produkcija plina naše naftne kompanije može biti puno veća.

Usput, jedan od gostiju je i akademik Mirko Zelić (http://info.hazu.hr/…/clanovi_a…/osobne_stranice/mirko_zelic), predsjednik 'Znanstvenog vijeća za naftu i plin' i član Predsjedništva HAZU, bivši član Uprave INE (2004.-2008.) i trenutno vanjski savjetnik Uprave INE. Prema nekim informacijama, jedan je od najodgovornijih za (navodno besplatno) ustupanje svih INA-inih seizmičkih karata tvrtci Spectrum Geo, temeljem kojih je ta tvrtka provela nova 2D seizmička istraživanja 2013. godine bez javnog nadmetanja, izravnim pogodovanjem.
Obavezno poslušajte izjave i razmišljanja ovog naftaškog stručnjaka/akademika, i kako taj čovjek gleda na nas koji ne dopuštamo naftaške aktivnosti na našem jedinom moru (i na kopnu)!

0:00/0:00
 
112 Views