logo

Domorodački narodi traže veći utjecaj na klimatske pregovore

Bangkok, 18. studenog 2015. - Uloga oko 370 milijuna pripadnika domorodačkih naroda u borbi protiv klimatskih promjena uglavnom se ignorira u nacionalnim planovima uoči predstojećih UN-ovih pregovora o klimi u Parizu, navode u srijedu aktivisti, koji se zauzimaju za veći utjecaj domorodačkih naroda na klimatske pregovore.

Inicijativa za prava i resurse (RRI) navodi da je samo nekolicina nacionalnih vlada uključila upravljanje teritorijima i šumama na kojima živi domorodačko stanovništvo u svoje planove koje će predstaviti na konferenciji u Parizu, na kojoj bi se trebao postići dogovor o novom globalnom klimatskom sporazumu.

RRI je proučio 47 nacionalnih planova za pregovore i ustvrdio da se u samo pet njih spominju domorodački narodi i teritoriji na kojima oni žive.

Kako bi ojačali svoj glas na dvotjednoj konferenciji koja počinje 30. studenoga, brojni domorodački čelnici koji žive na samoj "bojišnici" klimatskih promjena - od pacifičkih otoka koji polako tonu zbog podizanja razina mora, preko područja Arktika koje se polako otapa, pa do indonezijskih prašuma koje se svake godine smanjuju zbog razornih požara - odlučni su na summitu iznijeti svoja gledišta.

"Bit će to teška borba u Parizu", kazala je Joan Carling, glavna tajnica skupine Azijski domorodački narodi djeluju (AIPP). "Nas se i dalje ignorira na nacionalnim razinama, te ćemo stoga na razgovorima (u Parizu) iznijeti naša stajališta koja se temelje na stanju na terenu", dodala je.

Posljednjih mjeseci održan je niz sastanaka pod okriljem UN-a čelnika domorodačkih naroda i vladinih dužnosnika iz više od 20 zemalja na kojima se raspravljalo o doprinosu koji domorodački narodi mogu napraviti kako bi se zaustavilo globalno zagrijavanje i klimatske promjene.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS