CCCP - Države se neće uspjeti dogovoriti o zadržavanju globalnog zatopljenja ispod dva stupnja?

Novosti: Vijesti

Konferencija UN-a o klimi
Države se neće uspjeti dogovoriti o zadržavanju globalnog zatopljenja ispod dva stupnja?

Države se neće uspjeti dogovoriti o zadržavanju globalnog zatopljenja ispod dva stupnja na konferenciji UN-a o klimi u Parizu, izjavio je čelnik UN-ovog programa za okoliša (UNEP) Achim Steiner, ali je istaknuo da će ih taj sastanak usmjeriti na pravi put.

"Pariz će uspjeti ako se ubrzaju napori svih zemalja da se ide naprijed", naglasio je Steiner.

Oko 150 zemalja objavilo je svoje obveze na području smanjenja emisija stakleničkih plinova uoči konferencije u Parizu.

Francuska će od 30. studenog do 11. prosinca predsjedati 21. konferencijom stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama, koja bi trebala iznjedriti ambiciozan međunarodni sporazum koji će odgovoriti na očekivanja stanovništva pogođenog tim promjenama.

UNEP je priopćio u petak u svom godišnjem izvješću da će te predložene mjere rezultirati emisijama koje će do 2030. biti više od razine potrebne za ispunjavanje međunarodnog limita koji je ispod 2 stupnja do kraja stoljeća.

"To još nije dovoljno. To je vjerojatno pola puta od onoga što trebamo....", kazao je Steiner novinarima putem video veze iz Nairobija. Međutim, istaknuo je da trenutačna obećanja ne daju razloga za pesimizam.

Cilj Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama, usvojene 1992. na summitu u Riju, ograničavanje je emisija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim aktivnostima na razinu koja bi spriječila bilo kakav negativan učinak na klimu. Tijekom godina, postignut je znanstveni konsenzus kojim se utvrdilo da je globalno zagrijavanje potrebno zadržati ispod 2 stupnja Celzija do 2100. godine u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Protokol iz Kyota, na snazi od 2005., trenutačno je jedini pravno obvezujući međunarodni instrument za smanjenje stakleničkih plinova. Amandmanom iz Doha njegova je primjena produžena do 2020. godine, a onda bi trebao stupiti na snagu sporazum dogovoren u Parizu.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.