logo

Eko proizvodi o kojima smo čitali u 2015

Ekološka i održiva proizvodnja doseže nove visine svake godine. Na globalnoj se razini sve više prepoznaje važnost projekata i proizvoda kreiranih po načelima održivog razvoja za okoliš, klimatske promjene, ali i za kvalitetu čovjekova života.

Jedan od proizvoda koji je izazvao najviše pažnje protekle godine je proteinski  prah od konoplje – ova zdrava i održiva proteinska alternativa proizvod je njemačke tvrke Feinstoff Vertriebs. Tvrtka je započela s projektom vodeći se mišlju da će čovječanstvo u budućnosti morati pronaći alternativu životinjskim proteinima s obzirom na porast broja stanovnika planeta. Ovaj prah sadrži dvostruko više proteina od govedine i lako je probavljiv. U njemu se nalaze sve 23 proteinske aminokiseline što ga čini savršenim za ljusku prehranu. Konoplja je otporna biljka i ne zahtjeva pesticide; kliče brzo i apsorbira ugljični dioksid, što ima pozitivni učinak na globalno zatopljenje, ističu iz Feinstoff Vertriebsa.

Uzeti neki svakodnevni proizvod i optimizirati njegovu održivost – to je glavna motivacija iza razvitka TIO-a, inovativne četkice za zube. Autori četkice, Benjamin Beck i Fabian Ghosal, izjavili su da je izradu četkice motivirala briga za održivi dizajn, ali imajući na umu i odgovarajuću skrb za zube. Zahvaljujući korištenju bioplastike obnovljivih resursa u kombinaciji s inovativnim pakiranjem i dizajnom ambalaže, proizvodnja ove četkice ne otpušta CO2 i daje svoj doprinos štednji prirodnih resursa. Iako projekti poput ovog možda ne mijenjaju svijet, njihov se značaj najviše očituje u činjenici da prezentiraju da je moguće prijeći na održivu i ekološku proizvodnju bez povećanja troškova.

 

Zanimljiva je bila i studija slučaja koju je izradila švedska tvrtka Tomorrow Machine, koja se bavi pitanjima održivog razvoja, a kojoj je tema bio inovativni, eko-dizajn pakiranja hrane. Primjerice, ako se mlijeko pokvari nakon otprilike tjedan dana, zašto tetrapacima treba i do nekoliko godina da se prirodno razgrade? Rezultat je bio serijal inovativnih spremnika hrane koja traju otprilike koliko i hrana koju sadrže, a nastala rješenja možete vidjeti na njihovim internetskim stranicama.

Hrvatska je tek u začetku ekološke revolucije

Sva su tri opisana projekta zabilježila uspjeh i na dodjeli prestižne eko-nagrade Green Product Award u Berlinu među više od 400 prijava iz 21 države (cjelokupan popis dobitnika možete pronaći ovdje).

U protekloj se godini i u Hrvatskoj dogodilo nešto zanimljivih novosti koje se tiču ekološkog uzgoja stoke, voća i povrća. Takozvani zeleni listić, uobičajena oznaka Europske unije za eko proizvode, morali su od prvog dana 2015. Imati i svi hrvatski ekološki proizvodi. No situacija u zemlji je daleko od bajne; procjenjuje se da je tek nešto više od 3 posto poljoprivrednih zemljišta pod eko proizvodnjom, iako broj proizvođača raste i sad je oko otprilike dvije tisuće, u usporedbi s tisuću i šesto 2013. godine. Da sve nije tako sivo pokazuju i primjeri poput tvrtke EcoCortec, koja se prvenstveno bavi konfecioniranjem vrećica. Većina klijenata EcoCorteca su automobilske tvrke poput Renaulta, Volva, Volkswagena i Mercedesa, a tvrtka odnedavno posluje čak i u Aziji (Izvor).

2015. bila je plodonosna na europskoj i svjetskoj razini, no u domaćim okvirima stvari su još uvelike u začetku. Nadamo se da će se ove godine što više domaćih proizvođača i tvrtki pridružiti inozemnima i dati svoj obol u stvaranju ekoloških i održivih proizvoda.