CCCP - Ekološka katastrofa nakon otrovnog tsunamija u Brazilu

Novosti: Vijesti

Toksični tsunami
Ekološka katastrofa nakon otrovnog tsunamija u Brazilu

Dok su oči javnosti uprte u nedavne terorističke napade, paraleno sa istima se dogodila jedna od najvećih ikada zabilježenih ekoloških katastrofa.

5. studenog 2015. na jugoistoku Brazila (Bento Rodrigues) pukla je brana koja zadržava otpadne vode u rudniku željeza. Pravo je čudo kako jedan ovakav događaj nije dobio širu pozornost medija. Ovaj ˝toksični tsunami˝ je doslovno potopio cijelo jedno selo i do sada usmrtio 17 osoba. Da bi stvar bila gora, stotine tisuća ljudi koje žive u ovom kraju će se morati odseliti što dalje od blata koje je preplavilo područje. Poljoprivrednici su ostali bez usjeva. Rijeka koja protiče ovim područjem inače je korištena za navodnjavanje, a prema nekim navodima proći će jako puno vremena kako bi ponovno mogla biti korištena u primarnu svrhu. Stanovnici ovog kraja žive od ribolova i turizma, a ako se ne dogodi ˝čudo˝ sve će im nestati preko noći.

Toksični mulj nije poguban samo za stanovnike, već i za biljni i životinjski svijet. Blato obiluje željezom te će se, ukoliko se nešto ne poduzme, stvrdnuti do smjese slične betonu i sahraniti biljni svijet. Najveća opasnost zapravo prijeti zbog toga što se mulj polako širi prema oceanu, što bi izazvalo jednu od najvećih katastrofa u povijesti čovječanstva.

Ukoliko se Brazilu ne pruži adekvatna pomoć moglo bi doći do posljedica štetnih po zdravlje cijelome svijetu. Posljednja istraživanja pokazuju kako mulj, osim željeza, sadrži i druge po zdravlje štetne teške metale (živa, olovo, arsen, kadmij, krom i mangan).

Brazil je treći najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u svijetu, što predstavlja činjenicu zbog koje svi trebamo biti zabrinuti. Ne želimo ni razmišljati što će se dogoditi ukoliko mulj stigne do Atlanskog oceana.

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.