logo

Ekološka katastrofa nakon otrovnog tsunamija u Brazilu

Dok su oči javnosti uprte u nedavne terorističke napade, paraleno sa istima se dogodila jedna od najvećih ikada zabilježenih ekoloških katastrofa.

5. studenog 2015. na jugoistoku Brazila (Bento Rodrigues) pukla je brana koja zadržava otpadne vode u rudniku željeza. Pravo je čudo kako jedan ovakav događaj nije dobio širu pozornost medija. Ovaj ˝toksični tsunami˝ je doslovno potopio cijelo jedno selo i do sada usmrtio 17 osoba. Da bi stvar bila gora, stotine tisuća ljudi koje žive u ovom kraju će se morati odseliti što dalje od blata koje je preplavilo područje. Poljoprivrednici su ostali bez usjeva. Rijeka koja protiče ovim područjem inače je korištena za navodnjavanje, a prema nekim navodima proći će jako puno vremena kako bi ponovno mogla biti korištena u primarnu svrhu. Stanovnici ovog kraja žive od ribolova i turizma, a ako se ne dogodi ˝čudo˝ sve će im nestati preko noći.

Toksični mulj nije poguban samo za stanovnike, već i za biljni i životinjski svijet. Blato obiluje željezom te će se, ukoliko se nešto ne poduzme, stvrdnuti do smjese slične betonu i sahraniti biljni svijet. Najveća opasnost zapravo prijeti zbog toga što se mulj polako širi prema oceanu, što bi izazvalo jednu od najvećih katastrofa u povijesti čovječanstva.

Ukoliko se Brazilu ne pruži adekvatna pomoć moglo bi doći do posljedica štetnih po zdravlje cijelome svijetu. Posljednja istraživanja pokazuju kako mulj, osim željeza, sadrži i druge po zdravlje štetne teške metale (živa, olovo, arsen, kadmij, krom i mangan).

Brazil je treći najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda u svijetu, što predstavlja činjenicu zbog koje svi trebamo biti zabrinuti. Ne želimo ni razmišljati što će se dogoditi ukoliko mulj stigne do Atlanskog oceana.