logo

Energija iz fosilnih goriva bez emisija CO2

Proizvodnja energije iz prirodnog plina, bez stvaranja emisija ugljičnog dioksida mogla bi uskoro postati stvarnost zahvaljujući novoj tehnologiji razvijenoj od strane istraživača sa Instituta za napredne studije održivosti (Iass) u Potsdamu i Karlsruhe instituta za tehnologiju.

U zajedničkom projektu koji je inicirao dobitnik Nobelove nagrade za fiziku i bivši znanstveni direktor Iass-a Carlo Rubbia, dvije institucije su razvile eksperimentalni reaktor koji može razbiti prirodni plin u vodik i ugljik.

Tijekom termičkog "crackinga" plina dobiva se vodik, čijim se izgaranjem stvara čista energija te čađa, industrijska sirovina koja se koristi u automobilskoj industriji i u proizvodnji čelika i karbonskih vlakana. Istraživači objašnjavaju kako je tijekom eksperimenta reaktor bio u stanju raditi dva tjedna bez prekida te proizvoditi vodik uz stopu konverzije od 78% pri temperaturi od 1200 stupnjeva Celzija.

Rubbia napominje: "Naši pokusni rezultati te ekološke i ekonomske procjene cracking metana izdvajaju kao potencijalnu mjeru za transformaciju energetskog sustava. Ova tehnologija omogućuje iskorištavanje energetskog potencijala plina uz istovremeno očuvanje klime i olakšavanje integracije izvora čiste energije kao što je vodik".

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) - ENERGO MEDIA SERVIS