logo

Europska komisija htjela na mala vrata ozakoniti GMO

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta nije podržao prijedlog Europske komisije kojim je zemljama EU-a omogućeno da same donesu odluku o uzgoju i uvozu GMO-a za upotrebu u prehrani ljudi i životinja. Europarlamentarci nisu podržali direktivu jer državama članicama ne osigurava zabranu prodaje GMO-a na svojem teritoriju.

Prema procjeni Odbora, jedinstveno tržište bit će dovedeno u pitanje ako se zemljama članicama prepusti odluka o uvozu GMO-a, prenosi AFP. Očekuje se da će Europski parlament odluku donijeti 28. listopada.

– S obzirom na to da prijedlog nije podržan popriličnom većinom glasova, može se očekivati da će već na plenarnoj sjednici doći do usvajanja stava po kojem ova direktiva Komisije nije prihvatljiva – istaknula je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, inače članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, koja dodaje:

– Za razliku od direktive o uzgoju GM kultura, koja detaljno definira pravne osnove za zabranu, prijedlog o GM hrani vrlo je općenit. Time se otvaraju vrata za rušenje nacionalnih zabrana i tužbe od biotehnoloških kompanija. Neke su države za korištenje GM hrane, a neke, među kojima i Hrvatska, protiv..

Ova direktiva ne nudi rješenje kako uskladiti nacionalne zabrane GM hrane i otvorene granice zajedničkog tržišta. Većinu zakona EU-a donose Parlament, Komisija i Vijeće zajedno. Ako se i jedan od tri suzakonodavca protivi nekom zakonu, on ne može proći. U ovom slučaju to znači da će Komisija ovakvu direktivu o GM hrani i stočnoj hrani biti prisiljena povući.

Neprovediv prijedlog

Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije kaže kako se u ovom slučaju ne radi o uzgoju, nego o uvozu GMO-a.

– Naš stav prema prijedlogu Komisije bio je negativan jer mislimo da takav sustav ne može funkcionirati u realnim okolnostima. Teško je, naime, zamisliti kako bi bio kompatibilan sa zajedničkim europskim tržištem, međunarodnim obvezama o slobodnoj trgovini i sličnim. Podržavamo zato stav Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Smatramo da države članice trebaju imati više autonomije u svojim zemljama, ali ovaj je prijedlog neprovediv i loš – ocijenio je Radovanović.

Vjeran Piršić
, čelnik Eko Kvarnera, ukazuje na dvije ključne stvari u vezi s GMO-om. Jedna je opći stav prema genetski modificiranim organizmima, a drugo je politika EU-a i Hrvatske prema tom problemu.

Agresivni i štetni

Čak i ako ne postoje zdravstvene i znanstvene sumnje u ispravnost GMO-a, danas je većina zemalja uvidjela da je poslovna praksa kompanija koje proizvode GMO agresivna i štetna za lokalnu poljoprivredu i gospodarstvo, te zbog toga postupaju vrlo oprezno.

Konkretno, tužbe protiv kanadskih i američkih farmera, kao i samoubojstva poljoprivrednika u Indiji, indikatori su neprihvatljivosti GMO-a prvenstveno zbog društvenog utjecaja, a i dalje ostaju sve brojnije sumnje u zdravstvenu ispravnost i uništavanje lokalne bioraznolikosti. U slučaju naše zemlje, penetracija GMO-a u poljoprivredi zauvijek bi onemogućila brendiranje Hrvatske kao zemlje u kojoj se proizvodi zdrava, ekološki uzgojena hrana – procijenio je ekolog.

Prema riječima čelnika Eko Kvarnera, kad je u pitanju politika Europske unije prema GMO-u, očito se u Bruxellesu pokušava napraviti truli kompromis.

– S jedne strane imamo snažniji pritisak američke administracije i GMO kompanija, a s druge strane mnogih poljoprivrednika i za problematiku GMO-a sve senzibiliziranije javnosti. 

Ova odluka da se ne podrži prijedlog jasan je indikator da kompromisi više nisu prihvatljivi jer jednostavno “ostavljaju previše rupa”. Zemlje koje su se odlučile suprotstaviti imperativu korištenja GMO-a u prehrani ili proizvodnji bile bi previše otvorene prema državama koje to nisu učinile.

Konkretno, trgovci iz GMO slobodnih zemalja bi, koristeći nepostojanje granica, jednostavno mogli koristiti genetski modificirane proizvode iz zemalja koje ih nisu zabranile – upozorio je Piršić.