logo

Europska komisija ne odobrava ugovor s Japancima

Sporna je klauzula o HEP-ovom otkupu polovine električne energije od Marubenija jer krši pravila o slobodnom izboru ospkrbljivača svim kupcima budući da bi HEP imao monopol, a ugovor Komisija smatra i državnom pomoći privatnoj tvrtki.

Europska komisija je HEP-u, kako neslužbeno doznajemo, dostavila svoje mišljenje o ugovoru s japanskim Marubenijem, konzorcijem s kojim bi HEP trebao graditi, i zajedno upravljati budućim Plominom C. Komisija, može se čuti, ne odobrava uvjete tog ugovora, što znači da on do daljnjega, dok se uvjeti ne usklade s onim što Komisija traži, ne može biti potpisan.

HEP je s Marubenijem ugovor o Plominu C trebao potpisati već odavno, početkom ove godine, dok po svemu sudeći on neće biti potpisan ni do kraja 2015. godine, a upitno je hoće li i kasnije.

Prema nacrtu tog ugovora, naime, HEP bi od Marubenija, koji će pokriti veći dio investicije u Plomin C, vrijedne milijardu eura, morao otkupljivati polovinu proizvedene električne energije, što je u suprotnosti s Trećim energetskim paketom EU-a, odnosno pravilima koja kažu da svim kupcima električne energije na tržištu treba biti omogućen slobodan izbor opskrbljivača.

HEP šuti

HEP bi, međutim, imao monopol tog otkupa, što narušava tržišna pravila i s tim seKomisija očito ne slaže. Ugovor HEP-a kao državne kompanije s Marubenijem kao strateškim partnerom smatra se državnom pomoći privatnoj tvrtki, što je praksa zabranjena u EU.

Na pitanje jesu li zaprimili mišljenje Komisije, i što u njemu stoji, iz HEP-a je našem listu odgovoreno kako komunikacija s Komisijom podrazumijeva stalnu razmjenu komentara, odgovora, primjedbi i pojašnjenja. »Zadovoljni smo suradnjom koja je ostvarena s Općom upravom za tržišnu utakmicu«, zaključuju u HEP-u, napominjući kako u ovoj fazi, međutim, o detaljima postupka nisu u mogućnosti javno govoriti, što je također iskazano stajalište Europske komisije.

Proces notifikacije projekta TE Plomin C u Komisiji je započeo prije nešto manje od godine dana.

Crveno svjetlo

Na pitanje je li upoznat s pristiglim mišljenjem Komisije, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odgovara kako na njegov stol one nisu još stigle, no riječ je o, slaže se s HEP-om, uobičajenoj proceduri razmjene mišljenja. HEP će, kaže, na primjedbe odgovoriti, i nema govora o tome da Plomin C neće u izgradnju. »Ništa nije gotova stvar, i Komisija, na kraju krajeva, ne može Hrvatskoj zabraniti gradnju termoelektrane«, ističe.

Bez obzira na trenutačnu, »tehničku« Vladu, ugovor s Marubenijem bi i prije izbora mogao biti potpisan da mu je Komisija dala zeleno svjetlo, jer ga ne potpisuje Vlada, već HEP. Kako zelenog svjetla još nema, i pitanje je kad će ga uopće biti, i ovo se potpisivanje odgađa do daljnjeg. U HEP-u su početak radova na izgradnji predviđali za ovu godinu, a puštanje u pogon 2019. godine, što je itekako teško ostvarivo.