logo

Povodom klimatske konferencije u Parizu zanimalo nas je kakvu ulogu u svemu tome imaju obnovljivi izvori energije ,kako će njihova primjena utjecati na poboljšanje stanja ,što to koći njihov razvoj, problemi prelaska Hrvatske na obnovljive izvore i mnoga druga pitanja. Dr.sc.Goran Krajačić,inženjer strojarstva i jedan od prvih znanstvenika u Hrvatskoj koji je počeo proučavati modele po kojima bi Hrvatska do 2050. sasvim prešla na obnovljive izvore energije bio nam<

ENERGETSKA TRANZICIJA

1.U svojoj zadnjoj studiji spomenuli ste da se razvoj energetskog sektora događa kroz razvoj manjih sustava koji će doprinjeti diversifikaciji lokalnih energetskih izvora uz zadržavanje najmanjeg utjecaja na okoliš. Kako je to zamišljeno,možete li objasniti?
Ako idemo u povijest energetike,znaći zadnjih 50 godina težilo se centralizaciji energetskih sustava, jer se smatralo da će se jedino kroz razvoj velikih industrija i centralizirane energetske infrastrukture dogoditi razvoj energetskog sektora. Prelaskom na obnovljive izvore energije ,sve se više koristi decentralizirana,distribuirana proizvodnja upravo zato što su lokalni izvori energije takve prirode da se nalaze na različitim mjestima ,a jedan od benefita je da se tako zadovoljava potrošnja na mjestu te potrošnje i time imamo manji gubitak.Trebaju se izdvojiti cjeline koje su energetski samodostatne.
Europa teži samoj decentralizaciji ,a upravo nam o tome govori i direktiva u zgradarstvu,koja tjera razvoj niskoenergetskih zgrada/kuća koje će morati imati visok stupanj toplinske izolacije ,sustav ventilacije i klimatizacije te će morati koristiti neki od obnovljivih izvora energije .

2.Obnovljivi izvori energije u Hrvatskoj?

Najdalje smo došli instalacijom hidroelektrana, a također se dosta iskorištava i biomasa- drva za ogrijev .Prelazi se sa ogrijeva na pelete i formiraju se manji centralizirani toplinski sustavi u kojima bi za jedno naselje bila jedna kotlovnica na biomasu i time se zadovoljila potreba tog naselja .
Vjetroelektrane pokazuju također jedan napredak. Zadnjih 10 godina je instalirano 400MW(megavata) te nešto sramežljiviji solari sa svega 40-50 instaliranih MW. Pokrenulo se nešto,ali sve to ide presporo.Još se uvijek puno priča,a manje djeluje .
3.Rekli ste da bi Hrvatska do 2050 trebala potpuno preći na obnovljive izvore energije . Koliko je to moguće?
Prijelaz je moguć,imamo potencijala,ali potrebna je volja. Bitno je da se maksimalno krene sa energetskom učinkovitosti. Recimo mi sada trošimo 3-4 puta više energije na grijanje zgrada nego što je to potrebno ,a ako želimo dobiti učinkovit sustav, treba nam 4 puta manje energije i samim time dobijemo i 4 puta manje potrošnje i mogućnost instaliranja obnovljivih izvora energije i korištenje nešto skuplje opreme od opreme za klasična fosilna goriva .Prednost je u tome što nema daljnjih troškova goriva ,osim ako se ne radi o biomasi. Skupa je investicija u tako nešto ,ali kasnije se isplati.
Zaokret u energetskoj politici koja će ojačati ulogu obnovljivih izvora energije te ostvarivanje potpuno obnovljivog energetskog sektora u 2050.godini može osigurati nezavisnost hrvatskog energetskog sustava te u potpunosti ukinuti uvoz energenata i na taj način smanjiti deficit

 

4. Opišite ukratko svoja istraživanja na otocima i što ste time dokazali
Isti računalni model (EnergyPLAN), koji se koristio za analiziranje budućnosti Danske, u svojim analizama energetskih sustava koristi i Krajačić. Istraživalo se kako bi se moglo jedan otok napravit 100% obnovljivim. Zašto otoci? Otoci su jako dobri testni poligoni jer ih većina nema izvore fosilnih sustava, a bogati su obnovljivim izvorima; valovima, vjetrom, suncem, biomasom. Proračunavali smo manje otoke u Hrvatskoj; Mljet, Lošinj i Unije, a na svjetskoj razini Porto Santo u Portugalu i neke u Azorima. Na takvim manjim sustavima se mogu postići brže i bolje penetracije obnovljivih izvora energije. Na otoku El Hierro u Španjolskoj se jednostavnim instalacijma u 10 godina može smanjiti potrošnja fosilnih goriva za 80% odnosno može se prijeći na potpuno novi energetski sustav što se tiće proizvodnje električne energije
Proračunom smo pokazali da je to moguće i u Hrvatskoj ,ovisno o tehnologiji naravno

5. Da li volja jedina koći viziju „obnovljive“ Hrvatske ?
Volja je jedna od kočnica u cijeloj toj priči što je naime glupo jer naši proračuni ,a i proračuni svjetskih agencija pokazuju da se na kraju priče štedi pošto se neće više plaćati visoka cijena goriva . S druge strane tu je i svijest da se mora sada uložiti više ,jer svi ekonomski pokazatelji kažu da ćemo na kraju zaraditi. Pitanje je sada kao privoliti sve one koji bi trebali reći 'Dobro,nećemo sada investirati u termoelektrane,nego u obnovljiv izvor i pokušat ić tim putem'
Naravno,puno je i onih koji gube u toj priči kao što su dobavljaći fosilnih goriva ,koji žive od prodaje . Budućnost naime nije u samoj prodaji ,nego u uslugama kaže Goran. Jasno je da ako mi recimo sada pređemo na obnovljive izvore energije,državi ćemo izbiti velik broj PDV-a. Recimo da svaki građanin na svojoj kući ima solarne fotonaponske ćelije ,znaći da ne plaća punu cijenu električne energije,automatski država gubi dio PDV-a ,a elektroprivreda potrošnju i tako dalje. Situacija se ne mijenja jer su svi zadovoljeni s trenutnim stanjem u kojem su na dobitku .

6. Zašto se u svijetu ne radi na nekim većim projektima koji bi drastično smanjili klimatske promjene i u kojima bi se koristila energija dovoljna za nahraniti cijeli Svijet?
Ovdje sam spomenula primjer jedne organizacije(Billions in Change) koju vodi jedan Indijski filantropist i biznismen Manoj Bhargava i njegov tim znanstvenika. Oni rade na projektima u kojima se razvijaju proizvodi čija je namjera da razriješe najveće svjetske probleme po pitanju struje,energije i vode .Priča je tako jednostavna .Beskonačna energija se nalazi upravo ispod tla po kojem hodamo.
Oni bi problem energije rješili na način da bi napravili kablove od grafena koji bi išli ispod zemlje gdje su ogromne količine geotermalne energije ,dostatne za cijeli svijet i tako bi dobili beskonačnu energiju.
Goran na to odgovara..
Postoje projekti koji su isprobani ,gdje je nešto znanstveno dokazano i demonstrirano i mi se uglavnom baziramo na tehnologiji koja je već dostupna i zato su naši proračuni krivi ,jer ako radimo proračun za 2050.godinu sa tehnologijom koju danas koristimo ,nećemo dobit dobre rezultate.Ne možemo si dopustiti da planiramo nešto što će možda biti ,kaže Goran.
Mi u proračunima nudimo tehnologije koje su dostupne.
Složit ću se s autorom te organizacije ,energija je ispod nas i njeno iskorištavanje je zapostavljeno . Većina naših gradova se nalazi na povoljnim mjestima gdje imamo na 1000 m temperature do 80 stupnjeva i ta toplina se može iskoristiti za grijanje. Na područjima Panonske nizine ta energija je vrlo plitko postavljena ali nitko to ne iskorištava,a bušotine su i znali smo da postoje ovakvi izvori već 40 godina .Ne ,mi rađe ulažemo na bušenje Jadrana...

7. Za kraj...
Najbitnije je da se dogovorimo i krenemo. Trebamo iskoristiti vlastite resurse .
Imamo milijun hektara neobrađene zemlje i naravno da bi se moglo to iskoristit za biogoriva, ali treba vidjet zašto. Možda je isplativije da se ta zemlja iskoristi za organsku poljoprivredu jer recimo druge zemlje to nemaju,njihova zemlja nije toliko organski čista kao naša i tu se može izgraditi neka politika Mala smo zemlja i naše greške ne dolaze toliko do izražaja u Europskoj uniji i možda nismo krenuli kako spada u cijelu tu priču .