logo

Politika klimatskih promijena i strategija razvoja smanjenja ugljičnog dioksida u Hrvatskoj

Pomoćnica ministra Marija Šćulac Domac gostovala je 02.studenog 2015. godine na Zagrebačkom forumu o klimi. Tema njezinog predavanja je bila "Politika klimatskih promjena i strategija razvoja smanjenja ugljičnog dioksida u Hrvatskoj". U sklopu svoga predavanja govorila je o političkim projektima Republike Hrvatske kao i ciljevima i planovima za daljnji razvoj. Predavanje se može rasčlaniti na tri veće cjeline koje ćemo ukratko opisati u nastavku.

Na samom početku izlaganja nas je pomoćnica ministra Domac podsjetila kako su klimatske promjene dominantni ekološki problem 21. stoljeća što možemo vidjeti iz primjera poplava (šteta u Hrvatskoj u 2014. godini iznosi 297,6 milijuna eura) i podizanja razine mora u zadnjih sto godina za 20 cm. Zatim nas je podsjetila da je Hrvatska zemlja s niskim emisijama stakleničkih plinova per capita, ali da je ranjiva na klimatske promijene. Hrvatska podržava i aktivno sudjeluje u naporima EU i svijetu za očuvanje klimatskog sustava, te kao stranka UNFCCC (od 1996.) Hrvatska ima obvezu zadržati svoje emisije stakleničkih plinova na razini iz 1990. godine. Danas je ukupna emisija je manja za 10,9% (a obvezan cilj je bio 5% redukcije). Domac naglašava kako od 1. srpnja 2013. godine kao članica EU, Hrvatska mora smanjiti emisije za 20% u odnosu na razinu iz 1990. godine.

Energetski ciljevi i investicije za Hrvatsku

Drugu cjelinu započinjemo s informacijom o emisiji stakleničkih plinova koja je u 2012. godini, 17,3% manja nego u 1990. i 13,9% manja u odnosu na 2005. godinu. Domac naglašava političke planove, a jedan od njih je i Fond za promicanje energetske učinkovitosti i projekt zaštite okoliša koji bi financirao programe energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u zgradama, prometu, industriji, u javnom sektoru i poslovnom sektoru, te nevladinim organizacijama. Ovaj projekt je vrijedan 200 milijuna EUR. Projekt bi se odnosio na javnu rasvjetu i industriju, održivu gradnju (zgrada), obnovljive izvore energije, eko prijevoz, obrazovanje, istraživanje i razvoj, te ostale projekte (međunarodna suradnja, energetska politika razvoja i primjena).

Plan EU je ekonomično smanjiti emisije stakleničkih plinova do 2050. godine od 80% do 95%. Time bi se osigurala opskrba energijom u EU, a smanjila potrebu za uvoz nafte i plina, ostvario bi se novi rast i radna mjesta što možemo vidjeti u primjeru da "eco industry" već zapošljava 4,2 milijuna radnika u EU.

Strategija smanjenja ugljičnog dioksida

Treća veća cjelina o kojoj govori Domac odnosi se na strategiju smanjenja ugljičnog dioksida te zašto je to potrebno. Govori o smanjenju emisija u skladu s međunarodnim ugovorima koji bi trebao biti sekundarni cilj, iako obvezujući zadatak. Cilj svake zemlje je pronaći svoj put da postiže jeftinu ekonimiju posljedicom smanjenja ugljičnog dioksida te kako se postiže održivi razvoj gospodarstva s niskim emisijama ugljika. Naglašava se kako je energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije ključna mjera za smanjenje emisija u EU. Hrvatska se obvezala razviti strategiju razvoja niske razine ugljika za razdoblje do 2030.- 2050. godine kao dio obveza EU i UNFCCC. Strategija uključuje: strategiije za 2030. i 2050. godinu, modeliranje sektora - energetike, industrije, prometa,poljoprivreda, šumarstvo, goospodarenje otpadom; procjene utjecaja scenarija na okoliš, društvo i gospodarstvo, te petogodišnji akcijski plan koji bi se trebao provesti. 

Strategija otvara mogućnosti za poticanje investicijskih ciklusa, rast industrijske proizvodnje, razvoj novih poslova, konkurentnost gospodarstva, stvaranje novih radnih mjesta sa stajališta održivog razvoja. Što bi moglo doprinijeti rješenju za glavni ekonimski problem u Hrvatskoj, a to je nezaposlenost.

Na kraju završavamo s činjenicom da je Hrvatska danas više spremna sudjelovati u globalnim naporima za postizanje cilja - ograničavanje globalnog rasta temperature do 2 ° C.


Prezentaciju izlaganja možete pogledati ovdje:

Marija ŠĆULAC DOMAC: Climate change policy and Strategy for low-carbon economy in the Republic of Croatia