CCCP - Priopćenje o uspješnom (?) završetku COP-a 21

Novosti: Vijesti

Konferencija UN-a o klimi
Priopćenje o uspješnom (?) završetku COP-a 21

Smatramo da je pravi posao tek pred nama (i kao pojedincima, i kao ekspertima i aktivistima, i kao lokalnim zajednicama...) jer tek sada predstoji NEIZBJEŽNA obaveza da se započne i što prije završi tranzicija u post-fosilno društvo planskom i sustavnom tranzicijom u prvo dominantno, a onda i potpuno korištenje obnovljivih izvora energije (koju su već odavno uspješno započele mnoge razvijene zemlje) pri čemu se mogu (u Hrvatskoj) otvoriti deseci tisuća novih radnih mjesta i reindustrijalizirati hrvatsko gospodarstvo (kao što su to već uspješno učinile mnoge zemlje, kao SAD i Njemačka) te dobit iz energetskog sektora decentralizirati i distribuirati građanima (i gospodarstvu).

Zbog svega navedenog, pozivamo buduću Vladu Republike Hrvatske da prihvati izazov i napravi RH znanstvenim i organizacijskim, a nakon toga i industrijskinm liderom regije, pa i Mediterana, jer za to postoje svi potrebni preduvjeti, korištenjem prenamjene ostataka ostataka nekada moćne hrvatske industrije, uz pomoć (u regiji sve prisutnije) znanosti s hrvatskih sveučilišta i organiziranjem energetskih zadruga, kao što su već postojeće na Krku i u Kaštelima. Isto tako, kao što je otok Krk već izradio strategiju sustavne tranzicije u energetski nezavisan i CO2 neutralan otok i ostali dijelovi Hrvatske mogu (veoma uspješno) krenuti tim putem, koji će nesumnjivo trajati desetljećima.

Za to je prije svega potrebno da se (buduća) Vlada RH okrene prema vrhunskim ekspertima s naših sveučilišta koji već godinama uspješno realiziraju projekte iz domene obnovljivih izvora energije diljem svijeta, a ne da kao do sada sluša isključivo dobro pozicionirane lobiste trgovaca fosilnih goriva i eksperte koji su već desetljećima aktivni isključivo u domeni fosilnih goriva (i koji nikada neće napustiti tu paradigmu) čime se Hrvatska (i ne samo u energetskom smislu) vraća u 19. stoljeće.

U kontekstu toga moramo još jednom napomenuti da smatramo krajnje bizarnim i ciničnim da je bivši premijer Zoran Milanović na otvaranju konferencije u Parizu govorio o borbi protiv klimatskih promjena, kada se njegova vlada cijeli svoj mandat borila za izgradnju novih termoelektrana na ugljen i bušenje nafte u Jadranu, sustavno gušeći  snažnije korištenje obnovljivih izvora energije.

U Njivicama, 13. prosinca 2015.

Za udrugu «Eko Kvarner»:

Vjeran Piršić, predsjednik Savjeta

Za komentiranje trebate biti prijavljeni. Prijavite se ili se registrirajte kao novi član.

Molimo Vas da ne šaljete neprimjerene komentare.

Ovaj tekst još nije komentiran. Budi prvi.