Priopćenje o uspješnom (?) završetku COP-a 21

Smatramo da je pravi posao tek pred nama (i kao pojedincima, i kao ekspertima i aktivistima, i kao lokalnim zajednicama...) jer tek sada predstoji NEIZBJEŽNA obaveza da se započne i što prije završi tranzicija u post-fosilno društvo planskom i sustavnom tranzicijom u prvo dominantno, a onda i potpuno korištenje obnovljivih izvora energije (koju su već odavno uspješno započele mnoge razvijene zemlje) pri čemu se mogu (u Hrvatskoj) otvoriti deseci tisuća novih radnih mjesta i reindustrijalizirati hrvatsko gospodarstvo (kao što su to već uspješno učinile mnoge zemlje, kao SAD i Njemačka) te dobit iz energetskog sektora decentralizirati i distribuirati građanima (i gospodarstvu).

Zbog svega navedenog, pozivamo buduću Vladu Republike Hrvatske da prihvati izazov i napravi RH znanstvenim i organizacijskim, a nakon toga i industrijskinm liderom regije, pa i Mediterana, jer za to postoje svi potrebni preduvjeti, korištenjem prenamjene ostataka ostataka nekada moćne hrvatske industrije, uz pomoć (u regiji sve prisutnije) znanosti s hrvatskih sveučilišta i organiziranjem energetskih zadruga, kao što su već postojeće na Krku i u Kaštelima. Isto tako, kao što je otok Krk već izradio strategiju sustavne tranzicije u energetski nezavisan i CO2 neutralan otok i ostali dijelovi Hrvatske mogu (veoma uspješno) krenuti tim putem, koji će nesumnjivo trajati desetljećima.

Za to je prije svega potrebno da se (buduća) Vlada RH okrene prema vrhunskim ekspertima s naših sveučilišta koji već godinama uspješno realiziraju projekte iz domene obnovljivih izvora energije diljem svijeta, a ne da kao do sada sluša isključivo dobro pozicionirane lobiste trgovaca fosilnih goriva i eksperte koji su već desetljećima aktivni isključivo u domeni fosilnih goriva (i koji nikada neće napustiti tu paradigmu) čime se Hrvatska (i ne samo u energetskom smislu) vraća u 19. stoljeće.

U kontekstu toga moramo još jednom napomenuti da smatramo krajnje bizarnim i ciničnim da je bivši premijer Zoran Milanović na otvaranju konferencije u Parizu govorio o borbi protiv klimatskih promjena, kada se njegova vlada cijeli svoj mandat borila za izgradnju novih termoelektrana na ugljen i bušenje nafte u Jadranu, sustavno gušeći  snažnije korištenje obnovljivih izvora energije.

U Njivicama, 13. prosinca 2015.

Za udrugu «Eko Kvarner»:

Vjeran Piršić, predsjednik Savjeta