logo

Sektor prijevoza mogao bi prepoloviti svoje emisije CO2 do 2050. godine

Sektor prijevoza, koji trenutno predstavlja 23% globalnih emisija CO2, mogao bi, zbog ubrzane motorizacije Kine, Indije i jugoistočne Azije, udvostručiti svoje emisije do 2050.

No, prema navodima nekih znanstvenika, postoji realna mogućnost kako bi se u istom periodu emisije mogle i prepoloviti. No, kako? Znanstvenici rješenje vide u daljnjem poticanju i širenju javnog prijevoza u gradovima te stavljanju fokusa na veći uzlet električne mobilnosti.

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Science naglašava potrebu smanjenja emisija iz prijevoza, posebice u pogledu mogućih poteškoća u ograničavanju rasta globalne temperature ispod dva stupnja Celzija.

Felix Creutzig iz Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (Mcc), napominje kako bi upravo električna mobilnost mogla biti presudna za prepolovljavanje emisija CO2 iz prometnog sektora do 2050. godine. Prema njegovim navodima, mobilnost ove vrste uključuje car sharing električnih vozila, električne bicikle i željeznički prijevoz.

Creutzig naglašava: "Povećanje učinkovitosti u prijevozu biti će teško postići konvencionalnim vozilima od 2025. godine nadalje. U tom kontekstu, jedini način je dekarbonizacija prometnog sektora korištenjem električnih vozila".

Uz spomenuto, za smanjenje emisija iz prometnog sektora potrebno je i jačanje poticanja alternativnih načina prijevoza kao što su biciklizam, željeznički prijevoz te održivi javni prijevoz u gradovima. Nadamo se da će ključni igrači u prometnom sektoru prepoznati značaj njihovog utjecaja na klimatske promjene te pravovremeno krenuti sa implementacijom spomenutih načela za smanjenje emisija CO2 iz prometa, a potrošači prepoznati i usvojiti njihova nova rješenja.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS