logo

Što žele naftaši

'Ne brinite', neće Hrvatska postati 'mala Norveška' - nas su naftne korporacije predvidjele kao tek još jednu u crnom nizu svojih naftnih kolonija!

Ovo čine, odnosno žele učiniti, našem Jadranu i cijelom Sredozemnom moru, naftaši i priklonjene im vlade koje pogoduju njihovim prljavim planovima! 'Ne brinite', neće Hrvatska postati 'mala Norveška' - nas su naftne korporacije predvidjele kao tek još jednu u crnom nizu svojih naftnih kolonija!
(aktivnosti istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Sredozemnom moru: http://www.marsafenet.org/…/Stakeholders-WS-MISE-F.-Terlizz…)

Imamo li vjerodostojne osnove nadati se kako će se buduće hrvatske režimske vlasti možda ipak ponašati i djelovati bitno različito od korumpiranih vlada susjednih i ostalih mediteranskih država? Naftašima su osobito zanimljiva i idealno pogodna upravo mora i teritoriji zemalja pogođenih ekonomskom krizom, gdje uz značajno niže od uobičajenih naknada i troškova, te od lokalnih vlasti namještene 'nagradne' povlastice, imaju mogućnost neometano iskorištavati, zagađivati, te nerijetko po potrebi i potpuno uništiti tuđi okoliš. Ne zaboravimo da je Vlada RH 02. siječnja dodijelila dozvole kompanijama da mogu istraživati i crpiti naftu i plin u idućih 30 godina! Najmanje je i njima, i priklonjenim im političarima, važno što Hrvatska samo od turističkog sektora uprihodi 1/5 ukupnog godišnjeg BDP-a. Niti ih previše brinu ekosustavi, zdravlje, život, tradicija i kulturna baština našeg naroda, ili kakva će biti budućnost zemlje koju planiraju poharati dopuštenjem lokalne vlade, trenutne ili buduće. Ono što naftne kompanije jedino zanima - to je, naravno i nažalost, što veći moguć profit, bez kompromisa!

Potpuno se identičnom propagandnom retorikom pritom koriste vlade u svim jadranskim i sredozemnim zemljama. Tako nam u Hrvatskoj govore: 'buše Talijani', a u Italiji kažu: 'buše Hrvati'.

Trenutna 'tehnička' vlada, kojoj uskoro istječe mandat, još uvijek nije odustala od projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina - osim tek privremeno, a služeći se ovakvom, naizgled 'lukavom' (no potpuno plitkom i prozirnom) taktikom, zapravo običnim predizbornim trikom, što je, uostalom, i sama neki dan potvrdila
(https://www.facebook.com/NASJadran/posts/593394837467745

http://www.makarska-post.com/…/odustajanje-od-busenja-jadr…/),
premda odnedavno naglo glume najveće zaštitnike prirode i okoliša (https://www.facebook.com/NASJadran/posts/590520221088540

http://www.menivrijedno.hr

http://zelenipartner.eu/…/centar-za-oporavak-morskih-kornja…).

Pokušamo li se zavarati iluzijama i nadom kako će se situacija bitno promijeniti mogućim dolaskom na vlast najveće oporbene 'domoljubne'(?) koalicija - dovoljno je samo baciti pogled na jedan od nekoliko predizbornih letaka
(http://domoljubna.hr/img/down/letak-program-5+.pdf) u kojem već unaprijed (ali 'vješto' zakamuflirano u masi obećanja kakva smo već toliko puta čuli) najavljuju istinske im namjere: gospodarski program Hrvatske žele samo preuzeti od trenutne vlade, kako bi nastavili temeljiti i provoditi 'gospodarski rast' i 'energetsku neovisnost' zemlje putem planova i projekata maksimalnog iskorištavanja domaćih fosilnih energenata (nafte, plina i ugljena)!
https://www.facebook.com/NASJadran/photos/a.570955973044965.1073741828.517454081728488/592260000914562/
Uostalom, 'bili bi ludi' ne iskoristiti takvu 'dobru' priliku, koju im 'serviraju' naftne kompanije!
Provedba planova bušenja nafte i plina putem predstavljanja tobože originalnog plana gospodarskog programa lokalne vlade, u stvari je tek poznat i iskušan stari model djelovanja naftnih kompanija koje vješto provode svoje planove u djelo, u sprezi s potkupljenim vlastima i uz njihovu 'velikodušnu' pomoć, a u zemljama za kakve je i Hrvatska upravo idealan (crni) primjer.

Preporuke o navodnoj 'dobrobiti' od istraživanja i iskorištavanja nafte i plina za građane sežu nažalost toliko daleko, da se promoviraju čak i putem vodećih kršćanskih medija!
http://www.glas-koncila.hr/index.php…

Podsjetimo, istražna polja ugljikovodika, predviđena za seizmička i bušeća istraživanja nafte i plina, osim što obuhvaćaju gotovo CIJELI hrvatski Jadran, nalaze se čak i u neposrednoj blizini, tj. samo 6 km od granice nacionalnih parkova i parkova prirode (NP Kornati, Mljet i Brijuni; PP Lastovsko otočje, i Telašćica) - kao da incident ne može naštetiti zaštićenim ekosustavima. Nadalje, u blizini polja bušenja Jadrana su i posebni rezervati Cresa i Lošinja, te se ovaj vladin okvirni plan i program istraživanja i crpljenja nafte i plina jednako približio, a u nekim slučajevima u cijelosti obuhvatio i pojedine jadranske zaštićene spomenike prirode (takvi su npr. Jabuka, Brusnik, Biševo, Pakleni otoci...), kao i veći dio Jabučke kotline zaštićen svjetskom ekološkom mrežom Natura 2000!
http://www.spectrumgeo.com/…/Exploration-License-Block-Boun…

Naravno da od naftaša i njihovih novih planova nisu pošteđena ni kontinentalna područja Hrvatske, gdje istražna polja predviđena za bušenje nafte i plina obuhvaćaju čak i zaštićene parkove prirode Kopački Rit i Papuk!
http://www.azu.hr/…/Do…/Onshore%20License%20Round%20Info.pdf

Za sve je ovo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dalo pismenu suglasnost svom 'bratskom' Ministarstvu gospodarstva
https://www.facebook.com/NASJadran/photos/p.590186847788544/590186847788544/

Najveća nam je, međutim, prijetnja - uvjerenje kako 'mi tu ionako ne možemo ništa učiniti ili promijeniti'. Ili da će nas možda nova vlada, ili 'netko drugi' spasiti!
'Svijet je opasno mjesto, ali ne zbog onih koji čine zlo, već zbog onih koji to promatraju i ne čine ništa!'

NAŠ Jadran's photo.