logo

Krk će postati prvi energetski neovisan otok u Sredozemlju

Osim sunčeve i energije vjetra, pred Krčanima su i druge mogućnosti, poput energana koje bi energiju proizvodile iz biootpada ili »materijala« iz pročišćivača otpadnih voda

DOBRINJ U dobrinjskom Društvenom domu održana je radionica na kojoj su predstavnici svih krčkih lokalnih jedinica, građani i predstavnici različitih civilnih udruga imali prigodu dati svoj doprinos stvaranju »Interdisciplinarne strategije nulte emisije stakleničkih plinova za integrirani održivi razvoj otoka Krka« – ambicioznog projekta koji s gotovo 800 tisuća kuna financira Vlada SR Njemačke. Ideja čije su potencijale i moguće koristi otočani očito vrlo ozbiljno shvatili,ide za nastojanjem da se Krk, kao prvi otok na Mediteranu, već za nekih 20-ak godina transformira u područje koje neće zagađivati okoliš ni ugrožavati klimu, ali što je još bitnije – koji će postati prvim energetski potpuno neovisnim otokom u Sredozemlju. Otočni lokalni čelnici, predstavnici komunalne tvrtke Ponikve i građani koji su se radionici priključili u njenom kasnijem, poslijepodnevnom dijelu, imali su od predstavnika konzultantske kuće IGR i na izradi strategije angažiranih njemačkih energetskih stručnjaka (iz instituta IFAS) prigodu čuti mnoštvo zanimljivih iskustava koja su na tom planu već postignuta u Njemačkoj.

Njemačka iskustva

Bila je to idealna prigoda i da se Krčani osvrnu na goleme potencijale korištenja obnovljivih izvora energije kojima, posebice na planu sunčeve i energije vjetra i sami raspolažu, ali i da razmotre modele kojima će u skorijoj budućnosti sami pokušati učiniti prve veće iskorake. To može biti korištenje energije iz biomase gradnjom energane koja bi električnu i toplinsku energiju proizvodila uporabom komunalnog i poljoprivrednog biootpada ili iz »materijala« sakupljenog u pročišćivačima otpadnih voda.

Da je u Hrvatskoj u planiranju korištenja obnovljivih izvora energije (u odnosu na onu dobivenu iz fosilnih goriva) letvica prilično nisko postavljena, upozorio je dr. Michael Knaus iz IFAS-a, ukazujući na javno proklamirane ciljeve hrvatske državne vlasti koji su u zacrtanim udjelima već dostignuti u solarnim i vjetro-potencijalima znatno siromašnijoj Njemačkoj.

Isplativost »do daske«

Da, što se tiče stremljenja ka energetskoj neovisnosti otoka Krka, više »nema natrag« – decidirano su nam potvrdili i dobrinjski načelnik Neven Komadina , koordinator spomenutog projekta od strane krčkih Ponikava Zdenko Kirinčić te Suzana Josipović , konzultantica IGR-a koja već mjesecima upravlja izradom strategije koja bi svoje konačno obličje trebala dobiti u lipnju. Kako je Josipović naglasila, sve čime će ovaj projekt rezultirati mora biti ekonomski isplativo. – Naravno da je čuvanje okoliša važan dio tog projekta, kao i prakse kakva se u Njemačkoj organizirano provodi već dulji niz godina. Ipak, sve što želimo postići, imat će smisla samo ako bude i financijski isplativo, odnosno ako otočani od ulaganja u svoje energetske sustave budu imali konkretne i osjetne koristi, bilo kroz ostvarivanje financijskih ušteda, smanjenje energetskih troškova, ostvarenje profita prodajom proizvedene energije ili pak kroz indirektnu korist koju bi cijeli otok mogao ostvariti na turističkom tržištu profilirajući se i brandirajući kao prvi pravi mediteranski »zeleni otok«, zaključila je konzultantica IGR-a.