logo

Zadnje na CCCp-u

Centralizirani toplinski sustavi su budućnost europske tranzicije prema naprednim energetskim sustavima

Zakon o tržištu toplinske energije -  ÄŒlanak 4. - Paragraf (1):

Izgradnja i razvoj centralnih toplinskih sustava i proizvodnja toplinske energije u kogeneracijskim postrojenjima na visokoučinkovit način, kao i njihovo održavanje i korištenje, od interesa su za Republiku Hrvatsku.

...

Niskougljična jugoistočna Europa do 2050. godine

Globalno zatopljene već uzrokuju promjene u klimi, kao i ponašanju pojedinih životinjskih i biljnih vrsta. Jedan od glavnih zagaÄ‘ivača što se tiče štetnih emisija je energetski sektor, zbog čega se i politika EU mahom bavi tim sektorom. Skupina znanstvenika pokazala je da je moguć prelazak cijele jugoistočne Europe na niskougljični energetski sektor. 

...

Dizalice topline velikih instaliranih snaga

Danas se smatra da je u energetski razvijenim sustavima moguće integrirati do 20% električne energije iz vjetroelektrana bez većih zahvata na distribucijskom i transmisijskom sustavu. Nakon 20% električne energije iz vjetroelektrana, pojavljuje se problem stabilnosti mreže uslijed nestalnosti proizvodnje vjetroelektrana. Jedno od rješenja kako doseći udio od 40% vjetroenergije je integracija električnog i toplinskog sektora putem dizalica topline velikih instaliranih snaga.

...Foto galerija