logo

Prvih dvadeset zgrada energetskog standarda pasivne kuće u Hrvatskoj

Današnjih ukupno dvadeset i više građevina energetskog standarda pasivne kuće upotpunjuju obiteljske kuće uz podsjetnik da je prva „A+“ obiteljska kuća u Hrvatskoj izvedena 2005. godine u Bestovju kraj Zagreba.

U skladu s pretpostavkom PASS-NET europskog projekta iz 2006. godine, u Hrvatskoj je do kraja 2012. bilo u potpunosti ili na visokoj razini izvedenog stanja dvadesetak građevina energetskog standarda pasivne kuće. Prošlu godinu zaokružujemo konstatacijom da je izvedeno tri višesestambene zgrade; prva na otoku Krku i dvije izvedene u sustavu POS-a u Koprivnici koje su jedinstveni slučaj u centralnoj južnoj europskoj regiji. Što više, te su dvije zgrade opremljene aktivnim sunčanim sustavom s toplinskim pretvornicima i dizalima iako su visine P+3 kata. Izvedena je i prva poslovno-stambena zgrada u Žminju u Istri. U tijeku je izvedba poslovno-stambene zgrade u Šibeniku, izvedena je i prva tipska obiteljska kuća u Čazmi, a izgradnja obiteljske kuće u Strizivojni u Slavoniji se kontinuirano prati kamerom. Današnjih ukupno dvadeset i više zgrada upotpunjuju obiteljske kuće uz podsjetnik da je prva „A+“ obiteljska kuća u Hrvatskoj izvedena 2005. godine u Bestovju kraj Zagreba.

   

Prva tipska pasivna obiteljska kuća „L2“ izvedena u Čazmi 2013. Autor: Lj. Miščević 

 

Pojedini su gradovi u Hrvatskoj prepoznali značaj visoko energetski učinkovite gradnje i pasivnu kuću (energetski razred „A+“) već nekoliko godina stimuliraju smanjenjem naknade komunalnog doprinosa pri ishođenju dozvola za građenje ili ga potpuno ukidaju kao u Koprivnici.

 

Višestambena „A+“ zgrada u sustavu POS-a izvedena u Koprivnici, autor: Tehnika d.d.

 

Sve više ostvarenih pasivnih kuća u Hrvatskoj donosi i sve više korisnih iskustava dobre i najbolje prakse koja su izvorna podloga za rješavanje nedostatnih izvoditeljskih vještina, dobave materijala i instalacijskih sustava pa sve do pitanja financiranja najnaprednijeg građenja, monitoringa i certificiranja.

 

Od dvadesetak ostvarenih pasivnih kuća do kraja 2013. samo je nekoliko testiranih na zrakopropusnost. U nekoliko se kuća i zgrada vrši monitoring energetske potrošnje, a rezultati su i bolji od očekivanih u obje klimatske zone (kontinentalna i primorska). Ostvarena toplinska i akustična ugodnost je također iznad očekivanja korisnika. Kao posljedica kvalitetne izvedbe izvrsna su iskustva u uporabi i održavanju. Nekoliko kuća su motri i termovizijski. Obiteljska kuća u Buzetu je u postupku certificiranja u Institutu za pasivnu kuću (PHI) u Darmstadtu.

 

    

Pasivna obiteljska kuća Vilić u Buzetu. Autor: Vladi Bralić, dipl.ing.arh. Pogled s jugoistoka, izvođenje Blower-Door testa i pogled iz dnevnog boravka.

 

 

Prvih dvadeset pasivnih kuća u Hrvatskoj do prosinca 2013. Tamno plavi kružići označavaju izvedene, a svjetlo plavi zgrade u izvedbi.